Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is een persoon die mensen kan helpen die last hebben van een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij zal mensen ondersteunen met psychische problemen die door veel verschillende oorzaken kunnen ontstaan. Het kan zijn dat een persoon onzeker is over zijn of haar uiterlijk of gewicht. Ook problemen op het werk, schuldgevoelens over het verleden, piekergedachten over de toekomst en problemen met je partner kunnen psychische problemen veroorzaken.

Een psycholoog zal tijdens het eerste gesprek je probleem gaan verkennen. Daarna worden de doelen besproken waaraan je wilt werken, waarna de behandeling van je klachten zal starten. Een behandeling bij Psycholoog Zwolle kan bestaan rollenspellen, praktijkoefeningen, gesprekken, schrijfopdrachten en ontspanningsoefeningen.

Wat is een goede vorm voor een therapie?

Om een goede behandeling te bereiken tussen de psycholoog en cliënt is het belangrijk dat er een goede band ontstaat. Alles wat je aan de psycholoog vertelt tijdens de therapie, zal niet naar buiten worden gebracht. Tijdens de therapie worden er gesprekken gevoerd om tot een goede oplossing te komen van je psychische problemen. De therapeut (psycholoog) zal tijdens de gesprekken vragen stellen, praktische tips geven en meedenken hoe de problemen aangepakt kunnen worden. De uiteindelijke oplossing zal van je zelf uit moeten gaan, omdat je zelf het beste weet wat goed voor je is.

Werkwijze van een psycholoog

Binnen de mogelijkheden die een psycholoog kan hanteren, wordt vaak de cognitieve gedragstherapie gebruikt. Dit is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Deze vorm van therapie heeft zich al bewezen bij de behandeling voor volwassen personen. Deze therapievorm richt zich niet alleen op het veranderen van je manier van denken, maar ook op je gedrag.

Wanneer je een persoon bent die alles vanuit een negatief standpunt bekijkt, zul je daardoor gemakkelijk somber worden. Dit zal zonder de hulp van de psycholoog niet uit zichzelf over gaan, maar alleen maar erger worden. De negatieve spiraal zal doorbroken moeten worden. De psycholoog zal proberen om je negatieve gedachten te veranderen. Hij zal je leren dat je alles moet gaan zien vanuit een positief gevoel.

Bij de cognitieve therapie die je krijgt, word je geleerd dat niet de gebeurtenissen de oorzaak van de negatieve gedachten zijn die boosheid, somberheid of angst veroorzaken, maar het de gedachten zijn die gebeurtenissen oproepen. Zowel de negatieve gedachten en wat iemand doet, is van invloed hoe een persoon zich voelt. Tijdens de cognitieve gedragstherapie zal de psycholoog kijken welk gedrag niet werkt. Wanneer hij dat weet, dan kan er een nieuw goed gedrag worden aangeleerd.