De voordelen van een verzwaringsdeken

Van woelen en draaien tot nare dromen en snelle gedachten, er is veel dat een goede nachtrust in de weg kan staan, vooral wanneer je stressniveau altijd hoog is. Hoe moe je ook bent, je lichaam en geest kunnen je ervan weerhouden om in slaap te vallen.

Gelukkig zijn er een aantal trucs die je kunt gebruiken om je lichaam te helpen ontspannen, en een verzwaarde deken is misschien wel de beste (maar nog relatief onbekende) slaapoplossing. Een verzwaringsdeken kan je helpen sneller te ontspannen in bed, je lichaam en geest gemakkelijker te kalmeren en daardoor dieper te slapen. Als je iets nieuws wilt proberen om een nachtrust te vinden, lees dan hier wat je moet weten over het gebruik van een verzwaringsdeken om je stress te verlichten, en hoe je een betere nachtrust kunt krijgen door simpelweg van deken te veranderen:

Wat is een verzwaarde deken?

Als je je ooit hebt afgevraagd wat een verzwaarde deken is, dan ben je niet de enige. Verzwaarde dekens, ook wel zwaartekrachtdekens genoemd, zijn precies zoals ze klinken: dekens met gewichten die in de stof zijn gestikt. Nee, niet het soort gewichten dat je in de sportschool optilt. Verzwaarde dekens zijn gevuld met kleinere gewichten, zoals microkorrels of glazen kralen, om de deken een zwaarder gevoel te geven en de drager te “troosten”.

Voordelen van een verzwaringsdeken

Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een verzwaringsdeken terwijl je slaapt, je helpt om beweging in de nacht te verminderen. Zo vergroot je de hoeveelheid tijd die je doorbrengt in diepe, verjongende slaapcycli in plaats van te liggen woelen en draaien. Voor degenen die een goede nachtrust nodig hebben, zijn verzwaringsdekens een geweldig hulpmiddel dat je een beetje extra comfort en ondersteuning kan bieden, ongeacht je slaapbehoeften.

Verzwaringsdeken bij stress of angst

Terwijl sommige mensen simpelweg genieten van de zwaarte van een verzwaringsdeken, worden verzwaringsdekens ook door veel ergotherapeuten gebruikt bij kinderen of volwassenen met autisme of een sensorische verwerkingsstoornis. Bijkomende voordelen zijn namelijk ook het verminderen van stress en angst.
Volwassenen die een verzwaringsdeken gebruiken voor angst, hebben ontdekt dat het een kalmerende manier is om gevoelens van onbehagen of onzekerheid te behandelen. Omdat verzwaringsdekens diepe drukstimulatie bieden, krijg je het gevoel dat je wordt geknuffeld of ingebakerd. Voor veel mensen kan dit gevoel geruststellend zijn en stress helpen verlichten.

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is ontworpen om aan jouw individuele behoeften te voldoen. Het gewicht van een verzwaringsdeken moet ongeveer 10% van je lichaamsgewicht zijn. De deken simuleert het gevoel van vastgehouden te worden. Zo kan het zenuwstelsel ontspannen. Van dit gevoel is aangetoond dat het de serotonine- en melatoninespiegels in het lichaam verhoogt, wat helpt om je humeur te verbeteren. Het kan ook helpen om de cortisolspiegel te verlagen, wat een rustgevend, ontspannen gevoel zal bevorderen dat het slaappatroon zou moeten verbeteren om de hoeveelheid diepe slaap die je elke nacht krijgt te vergroten.

Een verzwaringsdeken is ontworpen met een kwaliteit katoenen hoes die de verzwaarde glaskralen omhult en komt inclusief een verwijderbare, machinewasbare katoenen hoes. De meeste verzwaringsdeken zijn perfect voor mensen met allergieën. Doordat ze gevuld worden met milieuvriendelijke fijne glaskralen, houdt een natuurlijk ademende katoenen verzwaringsdeken je het hele jaar door ontspannen en comfortabel.

Het kiezen van de juiste deken voor jezelf of een geliefde is eenvoudig. Kies het lichaamsgewicht dat het beste bij je past en kies de deken die voor dat gewicht wordt aanbevolen. Het kiezen van een verhoogd gewicht zal geen beter resultaat geven, dus het is aan te raden om uit de onderstaande categorieën te kiezen.

  • Lichaamsgewicht 20-35 kg – Kies kindermaat 3 kg
  • Lichaamsgewicht 35-60 kg – Kies maat 5 kg voor volwassenen
  • Lichaamsgewicht 60-80 kg – Kies maat 7 kg voor volwassenen
  • Lichaamsgewicht 80-100 kg – Kies maat 9 kg voor volwassenen

Zorg er altijd voor dat de gebruiker de deken veilig zelf kan verwijderen.

Een verzwaringsdeken is verkrijgbaar in kinder- of volwassenenmaten. Lees alles over verzwaringsdekens op slaapnodig.nl. Hier vind je uitgebreide informatie over verzwaringsdekens. Maak de beste keuze voor jou!