Een functionele thuiswerkplek inrichten
Een functionele thuiswerkplek inrichten

Een functionele thuiswerkplek inrichten

Thuiswerken gebeurt steeds vaker. De aanleiding hiervoor hebben we grotendeels te danken aan het coronavirus. Veel mensen vonden het een crime en zijn blij dat ze weer terug kunnen keren naar hun collega’s op kantoor. Anderen vonden dit wel een zeer welkome oplossing en zijn blij dat ze hun werkzaamheden, volledig of grotendeels, vanuit huis uit kunnen voeren. Behoor jij tot die laatste groep? Dan geven we je hier een aantal tips hoe je een functionele thuiswerkplek kunt inrichten. Want hoe verleidelijk het ook is om vanaf de keukentafel je werk uit te voeren, een eigen werkplek is toch echt beter.

Ruimte in of om het huis

Heb je een ruimte in huis dat nu dienst doet als rommelkamer of opslagruimte? Dan is dit een prima plek voor een thuiswerkkantoor. De zolder of een extra slaapkamer volstaat hiervoor. Heb je hier spullen staan waar je geen afstand van kan doen of die je af en toe nodig hebt, zoals kampeerspullen of wintersportbenodigdheden, dan is het extern huren van een opslagruimte het overwegen waard. Veelal kun je tegen een klein huurbedrag elders een box huren waar je spullen droog en veilig zijn opgeslagen. Ben je in de gelukkige omstandigheden dat je een grote tuin hebt dan kun je hier een tuinhuisje plaatsen of een bestaande omtoveren tot thuiswerkplek. Trommel vrienden en familie bij elkaar om je te helpen. Laat voor de hulptroepen rolmaten bedrukken waarmee alles nauwkeurig opgemeten kan worden. Goede isolatie, voldoende lichtinval, een beveiligingscamera, goed hang- en sluitwerk en een koffiezetapparaat zijn waarschijnlijk de enige investeringen die je moet doen om een tuinhuis geschikt te maken. Wanneer het werk gedaan is trek je de deur achter je dicht. Zo houd je ook op eigen terrein werk en privé goed gescheiden.

Zorg voor een rustige omgeving

Ook al is het makkelijk om de laptop op de tafel neer te zetten en tussen alle dagelijkse beslommeringen in even te werken: dat is niet verstandig. Je zult merken dat na verloop van tijd de concentratie weg is en je met je hoofd met andere zaken bezig bent. Voordat je het weet ben je ’s avonds en in het weekend nog aan het werk omdat je anders bepaalde deadlines niet haalt. Start een werkdag op hetzelfde tijdstip dan wanneer je naar kantoor gaat en neem op tijd je pauzes. Lekker een rondje wandelen met de hond of even boodschappen halen voor het avondeten. Zorg er daarnaast voor dat je zo weinig mogelijk gestoord wordt tijdens het werk. Maak hierover duidelijke afspraken met je huisgenoten.

Houd werk en privé gescheiden

Wil je zakelijke relaties thuis ontvangen? Indien mogelijk creëer je hiervoor een eigen opgang of ingang. Zo hoeven ze niet eerst al je privévertrekken door voordat ze bij je thuiswerkkantoor zijn aanbeland. Om ze te bedanken voor de goede samenwerking laat je pennen bedrukken. Want ook al komen jouw relaties dan op een andere locatie op bezoek dan ze gewend waren, ook thuis kun je prima ‘kantoor’ houden.