Groenten verbouwen in je appartement. Het kan!

Wonen in een appartement heeft zo zijn voordelen; geen gazon om te maaien, geen tuinbedden om te wieden. Maar het is wel heel fijn om je eigen groenten te kunnen verbouwen. Of je nou alleen maar een binnenruimte hebt, een klein balkon of het geluk hebt een dakterras te hebben, je moet weten dat er echt een aantal manieren zijn om een moestuin aan te leggen die bij je appartement past. En hoe leuk is dat om met de MoestuinMaatjes van de nieuwe Albert Heijn actie eens uit te proberen?

Leuk! Maar hoe werkt dat dan?

Potplanten

Potplanten is een geweldige optie voor het kweken van groenten zoals broccoli, bloemkool, struiktomaten, klimbonen, wortelgroenten, sla en slablaadjes. Potten zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Doe een beetje huiswerk over de vereiste groeiomstandigheden van wat je maar wilt planten en controleer de vereiste maat. Het beste van het planten in een pot is dat als je verhuist, je je gewas kunt meenemen.

Houten plantenbakken

Bouw je eigen plantenbakken met oude pallets (deze zie je soms gratis aangeboden) of zoek online naar soortgelijke bakken.

Plastic plantenbakken

Plastic potten zijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar bij tuin-en bouwmarkten, of je kunt oude plastic flessen recyclen om je eigen plantenbakken voor in je appartement te maken.

Kruiden en microkruiden in blikjes

Gebruik oude blikken en koektrommels om kruiden in te groeien. Hoewel het technisch gezien geen groenten zijn, zijn ze perfect om binnen en buiten in appartementen te kweken.

Wortelgroenten in glas

Maak een meesterwerk van je moestuin binnenshuis door felgekleurde wortelgroenten of kruiden in een glazen pot of bak te planten. Begin met het verzamelen van aardewerken potten, vazen ​​of vintage kannen en probeer een vrolijke mix van wortelen, lente-uitjes en radijs te planten. De meeste wortelstelsels worden bij voorkeur in het donker gehouden terwijl de bladeren een beetje licht krijgen, dus donker glas is ideaal voor het planten van groenten en kruiden die een behoorlijke hoeveelheid zonlicht nodig hebben.

Aardbeien

Technisch gezien ook geen groente, maar zo ontzettend leuk om in een appartement te kweken dat we ze niet konden weglaten! Aardbeien doen het goed in ruimte potten of hangende manden. Er zijn zelfs soorten die geen zon nodig hebben en volledig binnen kunnen worden gekweekt, zoals de alpenvariant. Je kunt ze zaaien in maart- mei onder glas, verspenen en uitplanten op 30 – 50 cm of in een 25 cm pot. Wist je dat ze nog vruchten geven tot in de herfst van het eerste jaar en natuurlijk heerlijke veel in de daarop volgende jaren.