Hoe kun je aan je relatie werken
Hoe kun je aan je relatie werken

Hoe kun je aan je relatie werken?

Een relatie is niet altijd eenvoudig te onderhouden. Er komt veel bij kijken en voor partners kan het daarom een hele uitdaging worden. Een relatie zal namelijk nooit direct goed verlopen. In het begin is alles nog interessant, maar na verloop van tijd zal er toch een bepaalde verzorging nodig zijn om het op een goed niveau te houden. Een liefdevolle basis is dus pas het begin. Er zijn echter wel degelijk manieren om aan jouw relatie te werken. Aan de ene kant is hier veel werk voor nodig, maar aan de andere kant kun je met een aantal simpele stappen al veel gaan realiseren.

Een goede basis als uitgangspunt

Om aan je relatie te werken moet de basis goed zijn. Zo is er liefde voor elkaar, intimiteit en vertrouwen. In deze ‘symbolische fase’ heb je alleen oog voor elkaar. Je doet vrijwel alles samen en geniet ervan om elkaar in de buurt te hebben. Deze fase is echter maar tijdelijk. Daarna is er voornamelijk ruimte voor groei en je moet elkaar ook de ruimte geven. Je wilt je oude leven ook weer op kunnen pakken en tegelijkertijd een goede balans krijgen. Deze lucht zorgt ervoor dat jij en je partner niet gaan verstikken.

Moeilijkheden op kunnen lossen

Daarbij ga je ongetwijfeld tegen moeilijkheden aanlopen. In eerste instantie is het spannend om elkaar los te laten. De spanningen die dan ontstaan, kunnen ook hun invloed hebben op andere zaken binnen de relatie, zoals jouw seksleven. In dit geval moeten jullie bij jezelf nagaan hoe het komt dat deze moeilijkheden er zijn. Het kan zijn dat jij het gevoel hebt dat je iets fout doet, maar ook dat je te veel aanpassingen hebt gedaan om de relatie te laten werken. Ga er daarom altijd over in gesprek. Het kan dan zijn dat je elkaar kwetst, maar door te praten blijf je het een kans geven.

Angsten aan de kant zetten

Tijdens de gesprekken, bijvoorbeeld bij Relatietherapeut Houten, is het belangrijk dat je op een goede manier communiceert. Het gevoel krijgen dat er alleen kritiek is, zal voor niemand voordelen op gaan leveren. Echter zal er altijd een bepaalde angst zijn om iemand te kwetsen. Daarbij komt het gevoel van angst dat je verlaten wordt ook om de hoek kijken. Laat dit nooit de overhand krijgen en probeer ervoor te zorgen dat deze angsten aan de kant gezet worden. Jullie hebben immers niet voor niets voor elkaar gekozen en willen ook in de toekomst voor elkaar kiezen.