Investeren: woningisolatie of zonnepanelen?
Investeren: woningisolatie of zonnepanelen?

Investeren: woningisolatie of zonnepanelen?

Duurzame energie

In de toekomst moet alle energie die we gebruiken groen zijn; dat wil zeggen, uit bronnen opgewekt zijn die de aarde niet schaden, en nooit uitgeput raken door gebruik. Energie verduurzamen door de manier van opwekken is een kant van het verhaal, besparen op verbruik is een tweede. Hoewel groene energie relatief ‘goedkope energie’ is, is er nog niet genoeg capaciteit om ieder huishouden volledig van stroom te voorzien, en stijgen daarnaast de energieprijzen hoe dan ook.

Oplossingen in huis

Als je nu echt aan de slag wil met duurzame energie ontkom je er niet aan: minder energie verbruiken. Om nu te zorgen dat je in de winter niet vergaat van de kou, of in de zomer door gebrek aan airconditioning het huis uit brandt, zijn er wat slimme aanpassingen in huis waardoor je zo min mogelijk energie hoeft te gebruiken.

Woningisolatie

Denk bijvoorbeeld aan een goede woningisolatie. De meeste warmte die je stookt in huis verdwijnt weer naar buiten. Als je huis goed geïsoleerd is, houdt het de warmte beter vast. En het werkt ook andersom: ’s winters houd je de warmte buiten en blijft het binnen lekker koel. Voorbeelden van een goede isolatie zijn bijvoorbeeld een spouwmuur, dakisolatie, isolatie van de vloer of dubbel glas.

Zonnepanelen

Een andere duurzame investering is het plaatsen van zonnepanelen. Met zonnepanelen op het dak kan het licht van de zon omgezet worden in energie die je in huis kunt gebruiken. Het plaatsen van zonnepanelen is duur en dus echt een investering; pas na een paar jaar heb je de kosten eruit, maar dan gebruik je wel een duurzame energiebron.

Er zijn een heleboel manieren om te verduurzamen en te verminderen in energieverbruik. Hoewel het een meer voordeel dan het ander oplevert, is iedere stap richting duurzame energie er één. Als je moet kiezen voor de meest rendabele verduurzaming, kun je het beste stap voor stap je huis goed isoleren. Er zijn vanuit de overheid veel subsidies voor isolatieplannen, om dit te stimuleren. Op deze manier wordt het steeds aantrekkelijker om voor woningisolatie te kiezen.