Scandi Seaside, de nieuwe trend in Scandinavisch design

Ik denk dat je wel mag zeggen dat de Scandinavische stijl de afgelopen seizoenen steeds verder is ontwikkeld, waarbij het neutrale kleurenpalet is bijgewerkt van zwart-wit naar warmere tinten en dat er nieuwe texturen en meubelvormen toegevoegd door.

Ik heb eerder al een blog gewijd aan mijn liefde voor Scandinavisch design en nu is er weer iets nieuws om verliefd op te worden – Scandi Seaside.

Image credit: Ercol Bosco Large Sideboard)

Zoals Scandi Seaside is de vrijetijdsversie van de beroemde strenge, strakke en samengestelde Scandinavische look. Vele Scandinaviers brengen een groot deel van hun kinderjaren en jeugd door op het strand en daarom is het volkomen normaal dat Scandis de levensstijl aan de kust nu bij ons thuis brengt. De Scandinavische zomer is relatief kort en loopt van begin mei tot eind augustus. Maar ze halen er het beste uit zolang het duurt – en het Scandi Seaside-decor kan ervoor zorgen dat het wat langer meegaat… het hele jaar door in huis. Gelukkig met duizenden kilometers kustlijn en eilanden, zijn de Scandis nooit ver van de kust verwijderd. Als je wilt weten hoe je de nautische look in huis haalt, vraag het dan aan een Scandinaviër: het zit in hun bloed. Als grote zeilnatie (Vikingen) zitten vissen, zonnebaden, picknicken en barbecueën in ons bloed en zit het ingebakken in onze levensstijl – en in ons interieurontwerp.

Waarom Scandi Seaside kiezen boven andere nautische en kuststijlen

Water, zand, heide, hout en algen – de dingen van de natuur geven een shabby chic tintje aan de Scandi Seaside-look. In plaats van galerievondsten zoals sculpturen of slimme minimalistische kandelaars en schalen, bestaan ​​Scandi Seaside-accessoires uit natuurlijke strandvondsten. Schelpen, interessante stenen en stukken hout dragen bij aan de huiselijke sfeer en sommige zijn er om herinneringen op te roepen aan de geuren en wind aan zee. Heel weinig onderscheidt de nautische looks, simpelweg omdat de kleuren en materialen aan zee over de hele wereld bijna hetzelfde zijn. Wat de stijlen onderscheidt, zijn lokale tradities en levensstijlen, zoals lokale kunstenaars en mode. En de interieurlook van Scandi Seaside wordt omlijst door de minimalistische en pure stijl die zich in de afgelopen decennia in de Scandinavische landen heeft ontwikkeld. De witte achtergrond maakt net zo goed deel uit van de look als de blauwe kleurem, het touw en de schelpen.

Nautische decorideeën – Scandinavische kust- en kustaccessoires die bij jouw stijl passen

Ondanks zijn “natuurlijke” look en feel, is het mogelijk om de zee-look te creëren door stukken te shoppen, zoals tafelkleden met een anker- of touwmotief en (enorm populair in Scandinavië in de jaren 70 en 80), de wandklok van het schip. De nautische patrijspoortspiegel is tegenwoordig in de mode – komt zelden uit de veilinghuizen en wordt wereldwijd in chique boetieks en warenhuizen verkocht. Veel boetieks verkopen zowel authentieke als namaak nautische stukken, maar de manier om de Scandi Seaside-look te “cureren” is door de basis te leggen met een minimaal decor en vervolgens leuke aankopen en geweldige, interessante vondsten uit de vakantie of in de natuur bij jou in de buurt toe te voegen. Pas op voor “souvenirs” – papaverzamels die worden gemaakt om te verkopen aan enthousiaste toeristen die massaal naar de kust komen. Maar grote schelpen zien er fantastisch uit op de rand van de badkuip of op een klein bijzettafeltje, met of zonder stuk zeep en unieke stenen zien er geweldig uit op de salontafel – laat de kinderen ze versieren voor een meerwaarde.