warmtepomp en zonnepanelen combineren
warmtepomp en zonnepanelen combineren

Warmtepomp en zonnepanelen combineren, zo doe je dat!

Het wordt steeds belangrijker om je huis op een duurzame manier te verwarmen. Dit kun je het beste doen met behulp van zowel een warmtepomp als zonnepanelen. Een warmtepomp werkt namelijk op elektriciteit waardoor het veel energie en daardoor ook veel geld kan kosten. Je kunt dit voorkomen door zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van je huis. Dit systeem kan dan de nodige energie leveren zodat je warmtepomp goed kan werken zonder dat je een enorm bedrag moet betalen aan je energieleverancier. De combinatie van warmtepomp en zonnepanelen is dus ideaal aangezien je dit niet kunt doen met een stookketel. Over deze samenwerking lees je hieronder meer.

Hoe werkt het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen?

De warmtepomp gebruikt elektriciteit in principe als hulpenergie aangezien het vooral gebruik maakt van duurzame energiebronnen. Zo haalt een grondwarmtepomp warmte uit de bodem, maar de pomp kan ook warmte uit de ventilatie- of buitenlucht halen. Voor het aandrijven van de compressor wordt desondanks alsnog elektriciteit gebruikt, wat je het beste zelf duurzaam kunt opwekken. Hier is waar zonnepanelen dus komen kijken, oftewel de combinatie van warmtepomp zonnepanelen! Het is hierbij van groot belang dat de warmtepomp en zonnepaneelinstallatie afgestemd zijn op elkaar. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de verbruik en opbrengst overeen komen.

Het meeste rendement uit de warmtepomp zonnepanelen combinatie halen

Je warmtepomp kan de opgewekte stroom van je zonnepanelen altijd goed benutten, maar het is alsnog een aanrader om een deskundige te laten kijken naar hoe je verwarming op zonnepanelen nog beter kan renderen. Alle woningen in ons land zijn enigszins uniek dus de optimale combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is niet altijd hetzelfde. Dit hangt juist van diverse factoren af in je huis, zoals de isolatiewaarde en het verwarmingstype.

Als je graag nog meer energie wilt besparen dan kun je ervoor zorgen dat je warmtepomp zo geprogrammeerd wordt dat het alleen overdag warm water maakt met de stroom van je zonnepanelen. Op deze manier maak je optimaal gebruik van de stroom die je zelf hebt opgewerkt en beperk je juist je injectie in het stroomnet. Deze aanpassing hoef je trouwens niet eens zelf te doen, je kunt hiervoor namelijk een accessoire gebruiken zodat dit automatisch geregeld wordt. Dit product laat de warmtepomp weten wanneer er stroom opgewekt wordt door de zonnepanelen, de water- of ruimtetemperatuur wordt dan direct verhoogd.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen is dus zeker een aanrader als je graag geld wilt besparen!