Wijn en vlees combineren- ontdek hier jouw beste match
Wijn en vlees combineren- ontdek hier jouw beste match

Wijn en vlees combineren: ontdek hier jouw beste match!

Ben je een liefhebber van een smaakvol stukje vlees, maar weet je niet welke wijn je daarbij moet drinken? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben maar een beperkte wijnkennis en komen niet verder dan een aantal bekende standaard soorten. En dat is niet erg, maar wel jammer. Want je kunt met een echt goede wijn nog veel meer halen uit je vleesgerecht. Als je de wijn namelijk goed afstemt op het soort vlees dat je op tafel zet, komen alle smaken nog veel beter tot hun recht. Ontdek in dit artikel de beste wijn en vlees combinaties!

Wijn bij kip en gevogelte

Kip of gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen en fazant, maar ook het vlees van tamme konijnen, vallen onder de categorie wit vlees. Over het algemeen is wit vlees mager en wat lichter en milder van smaak, waardoor je er het beste een niet al te zware wijn bij kunt drinken. Bij gegrilde kip of gevulde kalkoen matcht een volle witte wijn zoals Viognier of Chardonnay erg goed. Ook kan een ronde, soepele rode wijn je gerecht met gevogelte of kip mooi aanvullen, zoals bijvoorbeeld Beaujolais of Merlot. Serveer je fazant? Dan matcht een droge Riesling of een houtgerijpte Pinot Grigio perfect.

Wijn bij wildgerechten

Wild vlees zoals hazenpeper of konijn, maar ook gans of parelhoen gaan goed samen met een vrij stevige rode wijn zoals bijvoorbeeld een rijpe en krachtige rode Bourgogne. De kruidige en levendige smaken van rijp fruit in deze Franse wijn, geven je malse stukje wild een lekkere, verrassende twist. Ga je voor hertenvlees? Bij de rijke en krachtige maar toch ook milde smaken van hertenbiefstuk is een elegante rode Rioja wijn een echte aanrader, vanwege zijn stevigheid en sappige, fruitige karakter. Ook is een kruidige Chianti een fijne partner voor bij hertenvlees. Bij zwijnenvlees kun je ook goed een volle rode wijn drinken, zoals bijvoorbeeld een heerlijke Amarone.

Wijn bij lamsvlees

Lamsvlees is licht pittig, sappig en mals qua structuur, en vraagt om een stijlvolle, soepele wijn zoals bijvoorbeeld een heerlijke Italiaanse barolo wijn. Deze Italiaanse wijnsoort is toegankelijk en verfijnd en zacht van smaak, waardoor hij de rijke en delicate smaken van een stukje heerlijk gebraden lamsrack perfect aanvult. Maak je een stoofschotel met lamsvlees? Een zwoele Carmenère of volle Bordeaux zal een kruidige lamsstoof zeker niet misstaan.

Wijn bij biefstuk

Kies bij een stevige steak zoals ribeye of entrecote voor een rode wijn met karakter en genoeg body. Een volle en krachtige rode wijn zoals Tempranillo is bijvoorbeeld een uitstekende match voor bij dit soort gebraden vlees, omdat de vrij stevige tannines van deze kruidige wijnen goed samensmelten met de proteïnen van het vlees: een bijzonder aangename smaakbeleving.

Conclusie: ieder stukje vlees vraagt weer om een andere soort wijn. Ontdek jouw beste match en geniet!