Duurzaam leven: zo kun je het oppakken

Het wordt tegenwoordig steeds een belangrijker onderwerp: duurzaamheid. Steeds meer mensen switchen dan ook naar een duurzamere levensstijl en dat levert veel voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan de voordelen die het voor de aardbol oplevert, maar ook voor jouzelf. Hoe je een duurzaam leven zou kunnen oppakken, zetten we hieronder voor je op een rij.

Tip 1: Denk aan je energieverbruik

Allereerst is het eens goed om stil te staan bij jouw energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van het energieverbruik en de manier waarop je energie verbruikt. Als je nog gebruikmaakt van grijze energie, zou je kunnen overstappen naar groene energie. Groene energie is bijvoorbeeld afkomstig van zonne- en windenergie, wat niet op zal raken. Dit is een duurzame keuze: check daarom eens op gaslicht.com/energievergelijken welke energieleveranciers groene energie aanbieden. Vervolgens kun je eenvoudig overstappen – controleer wel eerst de algemene voorwaarden van jouw huidige leverancier.

Tip 2: Rijd elektrisch of gebruik de fiets

Als je veel van A naar B moet, pak je vast gauw de auto. Toch is het belangrijk om hier eens bij stil te staan, vooral als je rijdt in een brandstofauto. Een auto die rijdt op brandstof stoot namelijk schadelijke stoffen uit en dat is weer slecht voor het milieu. Je kunt daarom overwegen om elektrisch te gaan rijden. Elektrisch rijden stoot minder schadelijke stoffen uit. Als je gaat overstappen naar een andere auto, zorg er dan ook voor dat je deze auto goed verzekerd via poliswijzer.nl/autoverzekering. Naast dat je kunt overstappen naar elektrisch rijden, kun je natuurlijk ook overwegen om wat vaker de fiets te pakken. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, je kunt ook nog eens besparen.

Tip 3: Tweedehands aankopen

Een andere tip om duurzamer te leven, is door eens wat vaker een tweedehands aankopen te doen. Door tweedehands spullen te kopen, kun je een product een tweede leven geven en voorkom je dat het naar de afvalberg gaat. Bovendien kun je natuurlijk ook zelf spullen verkopen, zodat je ook jouw eigen spullen een tweede leven kunt geven bij iemand anders.

Tip 4: Leg je eigen moestuin aan

Je kunt ook zelf jouw eigen groenten en fruit gaan verbouwen. Zo hoef je minder gauw naar de supermarkt, omdat je gewoon jouw eigen groenten en fruit in de tuin hebt staan. Daarnaast kun je hiermee ook nog eens besparen. Een ander voordeel van een moestuin, is dat dit ook goed is voor de aarde. Een moestuin zorgt namelijk voor verkoeling in de tuin, en het zorgt ervoor dat overtollig regenwater kan worden opgevangen.