Je slaapkamer ook als werkkamer gebruiken?
Je slaapkamer ook als werkkamer gebruiken?

Je slaapkamer ook als werkkamer gebruiken?

Echt ideaal is het niet, maar ben je niet zo groot behuisd, is er geen ruimte in je woning meer beschikbaar en is thuiswerken een must geworden, dan kom je er soms niet onderuit: je moet je slaapkamer ook als werkkamer gaan gebruiken. Waar je in dat geval op moet letten, zodat je ook echt effectief aan de slag kunt, zonder dat je nachtrust eronder hoeft te lijden, zetten we voor je op een rijtje.

Je kunt niet zonder goede meubels

Je slaapkamer is ingericht om in te slapen, dus met een bed, waarschijnlijk een kledingkast en in rustgevende tinten. Werken is zo’n beetje het tegenovergestelde van dat, dus je kamer hier echt klaar voor krijgen is best een uitdaging.

Het best probeer je een hoekje te zoeken dat je echt als ‘werkhoek’ in kunt richten. Een apart hoekje in de kamer dat je duidelijk een andere functie geeft dan de rest. Dat doe je allereerst door er goede meubels neer te zetten. Een hele dag werken zonder een goed bureau en een deugdelijke bureaustoel is geen optie. Let bij aankoop op de maten van je hoekje, zodat je meubels ook een beetje aardig in de ruimte passen. Om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en slapen, kun je bijvoorbeeld overwegen om een vloerkleed op de grond in je werkhoekje te leggen, de muren hier een andere kleur te schilderen en/of een kamerscherm te plaatsen. Zo hebben je hersenen ook door dat je niet op het punt staat om je bed in te duiken, maar je nu echt aan de slag gaat in het werkgedeelte van je slaapkamer.

Denk ook aan de verlichting

Om in je slaapkamer goed je werk te kunnen doen, is de juiste inrichting dus van groot belang. Daar hoort de juiste verlichting ook bij. Doe even je ogen dicht en denk aan het soort licht dat je op kantoor tegenkomt, en vergelijk dit met het licht in je slaapkamer en je weet dat je werk te doen hebt.

Misschien heb je geluk, en komt er veel natuurlijk licht de kamer binnen. Maak hier dan slim gebruik van, want dit licht werkt het lekkerst. Houd er echter wel rekening mee dat werkdagen in de winter langer duren dan de tijd dat de zon op is. De plafonniere of andere lamp die je nu in je slaapkamer hebt, is vooral bedoeld om een rustige, relaxte verlichting te geven die prettig voor je hersenen en je ogen is vlak voor en na het slapen.

Om in deze kamer goed te kunnen werken, heb je juist lampen nodig die je alert en wakker maken en houden. Kies dus voor extra verlichting van je werkhoek. Dat kan een goede bureaulamp zijn, maar deze geeft wel heel plaatselijk licht. Een aanvulling in de vorm van een wandlamp of extra plafondlamp is vaak noodzakelijk om voldoende goed licht te realiseren.